“Maar de belangrijkste boodschap moet natuurlijk blijven dat we zo snel mogelijk naar een netto-nul uitstoot moeten evolueren en dat elke molecule CO2 die je niet uitstoot er een is die je achteraf niet uit de lucht moet halen. Ik geloof als exacte wetenschapper vooral in technologie en innovatie. Anderen geloven meer in de maakbaarheid van de mens. De toekomst zal uitwijzen wie gelijk heeft en wellicht landen we ergens in het midden.”
Manuel Sintubin - KULeuven
Ons inziens gaan technologie en menselijkheid hier hand in hand.
Elk van ons zit, als bedrijf of organisatie, maatschappelijk en marktgewijs in de overgang tussen twee S-curves. De onderste S situeert zich in de fossiele brandstofwereld, de bovenste in een gedecarboniseerde wereld. (zie voor meer info over de S-curve de vorige blog op de blogpagina van Orchestri).
Elke innovatie die de overgang mogelijk maakt, draagt bij tot een betere wereld: technisch, organisatorisch, sociaal, leiderschap gewijs. Laat me dit verduidelijken.
Entropie
Een minder besproken aspect van de klimaatcrisis is dat het niet de ‘energie’ is die de wereld doet draaien, maar entropie. Mocht het de energie zelf zijn, dan zou de Sahara het economisch middelpunt van de wereld zijn.
De realiteit is dat we bronnen van lage entropie nodig hebben (bijvoorbeeld steenkool, aardolie, zelfs aardgas) om die door verbranding om te zetten in hoge entropie. Dit proces levert inderdaad energie, maar ook heel veel ‘materie waar we niets mee kunnen’, o.a. CO2.
Dit proces is niet alleen verbonden met brandstoffen, maar raakt elk aspect van ons leven. Hieronder enkele voorbeelden (van een onuitputtelijke reeks):
Laten we beginnen met een voorbeeld uit de natuurkunde. Als u een glas water in de koelkast zet, komt er meer orde in het water als het bevriest (minder entropie). Maar voel even aan de achterzijde van de koelkast en u zal merken dat de koelkast daar warmte uitstraalt. Deze stralingswarmte (hoge entropie) is altijd groter dan de stralingsvermindering door bevriezing van het water.
Zakelijke entropie
Denk bijvoorbeeld aan uw administratieve lasten. Administratie streeft ernaar variatie (hoge entropie) te verminderen (bijvoorbeeld van een hele boel Excel lijsten naar een ERP-pakket). Toch klagen mensen keer op keer dat de werkdruk toeneemt. Deze toename (bijvoorbeeld door verhoogde rapportagedruk) is zakelijke entropie.
Wil u uw bedrijf zien groeien en zichzelf in stand houden, dan investeert u best in interventies die creativiteit, naamsbekendheid, innovatie, edm. stimuleren. U creëert stabiliteit door uw bedrijfscultuur, systemen en processen te vernieuwen, gezien dit cruciaal is voor groei en duurzaamheid. Maar tegelijkertijd creëert dit proces entropie als neveneffect.
Er bestaat een gezegde:
"in het bedrijfsleven gaat het meest efficiënte systeem het eerst ten onder"
Beweging, creativiteit, innovatie en verandering stopt als alles vaststaat. Daarom is entropie onvermijdelijk, zelfs in het bedrijfsleven. We kunnen ons er alleen maar van bewust zijn en proberen manieren te vinden om wat we "verloren energie" noemen, te minimaliseren én opnieuw in ons voordeel te gebruiken.
Als leider/manager
Breinonderzoek toont aan dat grotere (neurologische) entropie, tot op zekere hoogte indicatief is voor meer informatieverwerkingscapaciteit. Dit in tegenstelling tot lagere entropie, gekenmerkt door ordelijkheid en herhaling. Verhoogde hersenentropie duidt op verhoogde hersenactiviteit, wat duidt op een toename van de informatieverwerkingscapaciteit in de hersenen.
Hier toont zich een quasi-paradox: de wereld wordt steeds complexer en onvoorspelbaarder, maar zij die zelf een complexere breinstructuur hebben, kunnen hier beter mee om.
Lerende organisatie
Hiermee is niet gezegd dat dit laatste aangeboren is. In tegendeel. Iedereen legt voortdurend nieuwe verbindingen in de hersenen door, ervaring, leren, samenwerken, …, m.a.w. de lerende organisatie is het beste medicijn tegen complexiteit.
Environmental-, Social-, & Governance doelen
De buitenwereld van uw organisatie staat in relatie met haar binnenwereld. Ze zullen samen evolueren. De grootste innovatie, waar we allen naar kunnen streven, is om ons bedrijf zo te organiseren dat de entropie gegarandeerd minimaal is, en waar nodig ‘herbruikt’ kan worden.
Vervolg
Hiermee is het verhaal nog niet helemaal geschreven. Meer hierover in de volgende blog.
“De 22ste eeuw. De wereldbevolking zal dan al een tijdje aan het krimpen zijn. Ik hoop dat het gros van de mensen dan in groene, stedelijke agglomeraties woont, met uitgestrekte, biodiverse natuur errond. Onze economie zal gedecarboniseerd zijn en veel minder materialen verbruiken. En we zullen het klimaat weer aan het afkoelen zijn.”
Manuel Sintubin - KULeuven
Achtergondinformatie
"The natural tendency within organizations is disorganization, loss of relationships, and increased general chaos that eventually leads to failure"
Examining the Research on Business Information-Entropy Correlation in the Accounting Process of organizations | Entropy | Free Full-Text | Examining the Research on Business Information-Entropy Correlation in the Accounting Process of Organizations (mdpi.com)
"The degree of freedom of the system is determined by its entropy. The number of degrees of freedom determines the system’s ability to develop, evolve (in general). Thus, it is important to investigate the influence the entropy and information to a firm – a system and create some appropriate instruments for estimation scenarios of development." | Entropy and information in scenario modeling of a firm: New approaches in business economics (ukma.edu.ua)
Guido Van Nuffelen | www.orchestri.com
Comments