top of page

Dubbele materialiteit en uw bedrijfsstrategie

Bijgewerkt op: 7 meiDit is een derde deel omtrent dubbele materialiteit en wat die voor uw bedrijf kan betekenen.


Elk van ons heeft maar één fundamentele opdracht en dat is zorgen voor ‘de volgende stap’ vanuit de rol die u nu bekleedt. Op welk niveau u het ook bekijkt:


  • Een organisme heeft als opdracht ‘kind-organismen’ groot te brengen

  • Uw land heeft de opdracht haar industrie kansen te bieden

  • Uw bedrijf heeft de opdracht haar klanten waarde te bieden


We hebben steeds weer de neiging om achteruit ten kijken om onze opdracht tot een goed einde te brengen. “Geef ons de cijfers van het afgelopen kwartaal eens, …”. Terwijl het echter de opdracht is uw klanten vandaag en morgen te bedienen.


Het is zo dat we – zoals zowat alle organismen - met onze rug naar de toekomst gericht, door het leven lopen. We kijken (ervaren) ‘naar wat reeds gebeurd is’.

Vanuit evolutionair standpunt is dit logische want het levert u wel een zeer grote persoonlijke overlevingswaarde op. Met wat we zagen doen we levenservaring op. Wat we nu zien is recent gebeurd en kan (eventueel) een hele grote impact op ons hebben.


Maar dit ontslaat u niet van uw levensopdracht: aandacht voor uw ‘volgende stap’. (Succesvol) leven stopt als u dit niet gerealiseerd krijgt. Daarom is strategisch denken zo belangrijk.

U kan de toekomst niet plannen, maar u kan wel plannen hoe u met die toekomst – hoe die er ook uit zal zien – zal omgaan.

Met de Green Deal en de dubbele materialiteit is ‘strategisch, aka de volgende stap denken’ een verplichting geworden. Dit wordt voor u concreet in uw Stakeholder- en Scope 3 en Compliance aanpak.


Een ESG-strategie opzetten en verder voortgaan met wat u bezig bent, is ‘achteruit kijken’.


Vooruitkijken betekent een strategie opzetten die SDG / Biodiversiteit / ESG / EU taxonomie / toekomstdenken / … als kader neemt.

De Financial Times publiceerde recent het artikel ‘The $9tn question: how to pay for the green transition’. De inschatting is dat 30% van die som van de overheden zal komen, 70% van privé-investeerders.


Gezien de wereldwijde verplichtingen (CSRD / Clean Energy Standard / … ), zal u er op één of andere manier mee te maken krijgen. Het is wijs om dit in uw strategisch beleid in te bedden.


De te volgen stappen zijn niet zo moeilijk:

  1. Bepaal de richting die u wil uitgaan: dubbele materialiteit / scope 3 oefeningen / ... kunnen u hierbij helpen

  2. Denk incrementeel: wat is de eerstvolgende stap die u kan zetten om die richting uit te gaan?


Guido Van Nuffelen | www.orchestri.com

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page