top of page
  • guido718

Leid, leer en investeer

Bijgewerkt op: 11 apr. 2023
We moeten de aarde in een betere staat achterlaten dan we hem hebben aangetroffen. In elk aspect van ons leven – leefstijl, werk en economie – komt die uitdaging in beeld.


Onze klanten, aandeelhouders en de hele samenleving vragen om verantwoording en transparantie. Duurzaamheid en langetermijndenken wordt stilaan een belangrijk bedrijfsdoel. Maar we hebben weinig ervaring, kennis en expertise om de problemen in het milieu- en sociale domein aan te pakken. De reden is eenvoudig: in het verleden moesten we dit niet doen.


“We moeten ons realiseren dat we moeten leiden, leren en investeren.

Onze klanten zijn beter geïnformeerd dan ooit tevoren. Loyaliteit is niet langer vanzelfsprekend. Negeert u uw economische, ecologische en sociale voetafdruk? Dan loopt u het risico hen te verliezen.


Medewerkers willen dat de waarden van het bedrijf waarvoor ze werken, in overeenstemming zijn met hun persoonlijke waarden. Als u de actuele thema’s van de arbeidsmarkt negeert, dan krijgen uw concurrenten een streepje voor in de toegang tot menselijk kapitaal.


Bent u de visionaire leider die zichzelf, uw bedrijfsmodel en uw strategie opnieuw probeert uit te vinden op een manier die aansluit bij de noden van vandaag? Een innovatieve en strategische benadering van sociaal en economisch duurzaam ondernemen kan uw game changer worden.


Wat hebt u hiervoor nodig?


  • Wanneer uw bedrijf zich oprecht inzet voor sociale en economische duurzaamheid, moet dit te zien zijn in de governance- en bestuursstructuur. De top van uw organisatie zet de toon en geeft het voorbeeld, maar doet ook aan monitoring én advies. Als u als leider haalbare maar ambitieuze doelen stelt, zal dit uw medewerkers inspireren en hen in staat stellen om innovatief te zijn.

  • U kan uw stakeholdermanagementproces zien als een investering die relaties creëert. Deze relaties zijn de immateriële activa die u vervolgens kan gebruiken in uw waardecreatiemodel. Eenvoudig gezegd: meer tevreden klanten en medewerkers kunnen de kwaliteit en effectiviteit van uw strategie echt verbeteren.

  • In plaats van alleen maar naar vandaag te kijken als u uw strategie aanpast, richt u uw vizier het best op de lange termijn. Dit kost tijd, moeite en investeringen, maar u krijgt er extra legitimiteit voor terug.

Kortom: investeer enerzijds in tools en inzichten om een langetermijnstrategie op te stellen, en anderzijds in inspanningen om duurzaam leiderschap te installeren.


Dit maakt uw organisatie toekomstbestendig en levert u op lange termijn een concurrentievoordeel op.


Belangrijk is dat uw bedrijf hierdoor een kracht voor verandering kan worden en waarde kan toevoegen aan de samenleving als geheel. Uw reputatie zal er wel bij varen.


Guido Van Nuffelen | www.orchestri.com

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page