Op dit ogenblik staat u voor twee belangrijk uitdagingen: de arbeidsmarktsituatie en de transitie naar duurzaamheid.
Laat me met het laatste beginnen.
Duurzaamheid is een hot-topic. Afgezien van de externe druk die hierover wordt opgevoerd zijn er ook voordelen. Efficiënter worden kan geld besparen. Het creëren van een nieuw product kan geld opleveren. Klanten geven om hoe u omgaat met duurzaamheid en zullen op basis daarvan hun geld uitgeven.
Focus
Als bedrijf moet u zich concentreren op een klein aantal stappen waarop u het voortouw kan nemen. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar het wordt vaak over het hoofd gezien.
Wat hierbij nodig is, is het combineren van het externe perspectief in combinatie met interne voorkennis met als doel enkele initiatieven te vinden die resoneren met uw bedrijf. Het begint met kijken naar wat u al doet. En u kan zich hierbij afvragen: "Waar willen we dat mijn bedrijf voor staat?" en vervolgens: "Wat wil ik dat mijn nalatenschap hierbij is?"
Cultuur
Start met een redelijk aantal doelen, twee tot vier en zorg dat die doelen als haalbaar aanvoelen. Als die balans goed zit, wordt het een selffulfilling prophecy. Mensen worden en blijven gemotiveerd omdat ze vooruitgang ervaren.
Waardeketen
Duurzaamheid is een onderwerp voor uw hele bedrijf. Misschien hebt u een leidinggevende die verantwoordelijk is voor duurzaamheid, die intern onderzoek doet en met een initiatief komt. Dit is een goed idee, maar hou rekening met het feit dat duurzaamheid gevolgen heeft voor de totale organisatie, uw toeleveringsketens, uw mensen, uw verkoop.
The bottom-line
Duurzaamheid vergt toegewijde investering van tijd, geld en geduld. Klein beginnen helpt. Er is niets mis mee om met één project te starten, ook al is het een klein project op een specifieke afdeling. Het stelt u in staat een raamwerk op te stellen, resultaten te analyseren en stelselmatig verder te bouwen. Het laat uw mensen wennen aan de idee van verandering.
De concrete uitdaging op korte termijn
De Europese csrd-richtlijn is op 5 januari 2023 van start gegaan.
Kort gezegd gaat dit om de niet-financiële rapportage over duurzaamheid. De stok achter de deur is dat dit in een watervalsysteem toch de financiering van bedrijven van uit de Green Deal zal beïnvloeden. In 2028 zullen ook Kmo’s hieraan onderworpen worden, maar in de tussentijd zullen veel bedrijven wel betrokken worden als element in de waardeketen van grotere bedrijven die wel al moeten rapporteren.
Een tweede hot-topic is de arbeidsmarkt
Het decennium van de vergrijzing heeft definitief zijn intrede gedaan.
Voor elke 100 personen die nu en de volgende 10 jaar uit de arbeidsmarkt treden, komen er 82 in de plaats. Een deficit van 18%.
Een verouderende bevolking zal ons in de komende 20 jaar ongeveer 0,2 procent productiviteitsgroei per jaar gaan kosten. Om Paul Krugman te citeren: ‘Productivity isn't everything, but, in the long run, it is almost everything’.
Een goed rekruteringsbeleid blijft belangrijk, maar dat alleen zal nooit meer de oplossing zijn, daarom:
Werk aan job tevredenheid en engagement via de werkcontext. Als u weet waarom men blijft en waarom men weggaat kan u iets met die informatie doen en job tevredenheid en engagement verhogen.
Werk aan werkbaar werk. Werkbaar werk is er wanneer de werk-eisen en de middelen en de regelruimte om dat werk uit te voeren in evenwicht zijn.
Benut het onbenut talent op de arbeidsmarkt met een slimme herinrichting van het werk. Gerichte arbeidsmigratie zal hierbij ook een noodzaak worden.
Leid jonge werknemers nu op zodat ze mee blijven met de nieuwste technologieën.
En start vandaag nog met Strategische Personeels Analyse & Planning.
SPA&P
“Onze mensen zijn ons grootste kapitaal”, is een veelgehoord gezegde. Niets fout mee, maar in de praktijk komt dit dikwijls neer op het louter inzetten op de menselijke relaties. Hierdoor blijven sommige akkefietjes net iets te lang bestaan of, omgekeerd, worden opportuniteiten niet gezien.
Bij SPA&P wordt er ingezet op het zo goed mogelijk bekijken van de reële personeelssituatie om die beslissingen te kunnen nemen die u helpen uw strategie te realiseren. Wie is uw kernteam? Hoe verloopt de vergrijzing? Wie zal u het volgende jaar nodig hebben? Bij wie zit de kennis? Welke (onbenutte) competenties hebben we in huis? Welke competenties zullen we nodig gaan hebben?
Een reële kijk op wat is, en wat nodig zal zijn, geeft u de voorsprong om de brug te slaan naar de toekomst.
Corporate futuring
Doorgedreven oplossingen (voor de duurzaamheids- en arbeidsmarktuitdagingen) zullen moeten komen van uw strategieontwikkeling, organisatieontwikkeling en procesmanagement met performance/productiviteitsmanagement in het achterhoofd.
Guido Van Nuffelen | www.orchestri.com
Comments