top of page
  • guido718

KapitaalHebt u al over uw bedrijf als een dynamisch systeem gedacht?


Start met u voor te stellen welke ‘stocks’ in uw bedrijf aanwezig zijn. Elke ‘stock’, (dit is een ‘ophoping’ van eenzelfde iets), bijvoorbeeld geld, klanten, kennis, kunde, … , heeft een waarde. Het is een belangrijk bezit. Vandaar dat we het ‘kapitaal’ noemen.


Ethymologie van kapitaal

‘voornaamste bezit, grote som geld’

Gaat terug op middeleeuws Latijn capitale ‘roerend goed, basisbedrag’, uit het klassiek-Latijnse bn. capitālis ‘hoofd-, betreffende het hoofd’, figuurlijk ook ‘belangrijkste bezit’.


Negen vragen over uw bedrijf vanuit de kapitaal insteek.De kern is niet de antwoorden op de individuele vragen, maar de antwoorden van de ‘vragenreeksen’ die in dit schema verborgen zitten. Ik som er hier enkelen op:


  • Waar gaat het geld van ons bedrijf naartoe? --> Is ons bedrijf winstgevend? --> Is ons bedrijf financieel gezond?

  • Is ons bedrijf financieel gezond? --> Zijn onze medewerkers opgewassen tegen hun taken? --> Sluiten we aan bij ons klanten?

  • Sluiten we aan bij ons klanten? --> Leveren we dat wat we verkopen? --> Hebben we onze organisatie op orde?


  • Leveren we dat wat we verkopen? --> Zijn onze medewerkers opgewassen tegen hun taken? --> Is ons bedrijf winstgevend?

  • Wat realiseren onze medewerkers? --> Zijn onze medewerkers opgewassen tegen hun taken? --> Is ons personeelsbestand op alle vlakken in evenwicht?


  • Is ons bedrijf financieel gezond? --> Is ons personeelsbestand op alle vlakken in evenwicht? --> Hebben we onze organisatie op orde?

  • Is ons bedrijf winstgevend? --> Zijn onze medewerkers opgewassen tegen hun taken? --> Leveren we dat wat we verkopen?

  • Waar gaat het geld van ons bedrijf naartoe? --> Wat realiseren onze medewerkers? --> Sluiten we aan bij ons klanten?


Hieronder negen plaatsen (in uw bedrijf) waar u antwoorden kan vinden op de hierboven gestelde vragen:
Nog één stap verder.


Robert Aumann kreeg er de Nobelprijs economie voor, maar anderen hebben in hun onderzoeken naar hetzelfde fenomeen gewezen: als persoon, team, afdeling, bedrijf, gemeenschap … vertonen we gelijksoortig gedrag:Het zijn mensen, vanuit hun menselijkheid, die de antwoorden geven op aan het begin van dit artikel gestelde vragen. Maar niet (enkel) als individu. Ook als lid van uw team, uw afdeling, uw bedrijf.


Het zijn zij die verschillende ‘stocks’ opbouwen: financieel, menselijk, commercieel, … de levensaders van uw onderneming.


Wanneer u al het bovenstaande bij mekaar brengt, kan u voor uzelf volgende vragen beantwoorden:Wat kunnen deze 'kapitalen' in uw bedrijf voor u verwezenlijken?


Uw uitdaging voor de komende jaren liggen bij E(nvironment), S(ocial) & G(overnance).


Door de link tussen de ‘kapitaalsystemen’ in uw organisatie in de praktijk toe te passen, kan u kosten verlagen en de efficiëntie verhogen, en een concurrentievoordeel behalen door bijvoorbeeld merkreputatie en klantloyaliteit te verbeteren.


Door duurzamer te denken en handelen, kunnen we de milieu-impact van onze aankoop-, productie- en verkooppatronen verminderen.


Door de menselijke dimensie mee te nemen in ondernemen, kunnen we bijdragen tot een ‘just economic transition’.


Guido Van Nuffelen | www.orchestri.com

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page