top of page
  • guido718

(Her)ontwerp het model van uw organisatie

Bijgewerkt op: 11 apr. 2023


Uw bedrijf is altijd een project ‘under construction’. Het is als een bouwwerk dat in de steigers staat en dat zichzelf steeds opnieuw moet herbouwen.


Waarom is het hierbij zo belangrijk een model van uw bedrijf te hebben? Waarom herbouwen we niet gewoon?


Het antwoord hierop is tweeledig.


Ten eerste: metaforisch. Bouwen als bouwheer zonder architect, is een riskante (en zelfs illegale) onderneming.


Ten tweede: reëel. U, ik, wij allemaal, scheppen onze wereld aan de hand van (mentale) modellen. Samen uw organisatie co-modelleren leidt tot gezamenlijke inzichten, beter begrip, het opnemen van verantwoordelijkheid, een betere stroomlijning en dergelijke meer.


De vele dimensies van business modellering


Business modellering heeft meerdere dimensies, elk met haar eigen tools. Zo is de Business Model Canvas gekend vanuit het ‘business model’-perspectief. Maar dit is zeker niet het hele verhaal om uw bedrijfsmodel te ontwerpen en er tegelijk voordeel uit te halen. Een overzicht:

  • Het ‘business model’

    • Hoe creëert uw onderneming waarde?

    • Wat levert uw onderneming aan haar markten?

  • Het ‘Operation model’

    • Hoe werken activa, technologie en informatie met elkaar samen?

  • Het ‘Organisatie model’

    • Hoe voert uw onderneming haar strategie uit?

    • Wie werkt samen? En via welke processen gebeurt dit?

  • Het ‘Capabilities model’

    • ‘Capabilities’ bepalen wat uw bedrijf doet of kan doen, niet hoe het dat doet of wie het doet. Dezelfde ‘capability’ kan immers op verschillende manieren worden gerealiseerd: van handmatig over IT-ondersteund tot volledig geautomatiseerd.

    • ‘Capabilities’ worden eenmalig gedefinieerd voor de hele onderneming. Ze veranderen (pas) wanneer uw organisatie een nieuwe bedrijfsactiviteit start of een deel van haar huidige activiteiten afstoot.

    • ‘Capabilities’ hebben een nauwe band met uw processen:

      • Zoom in op een ‘capability’ en ontdek de processen ervan.

      • Bekijk uw processtappen en ontdek de benodigde ‘capabilities’.

Business capabilities zijn vrij statische onderdelen van ondernemen. Daarom is een volgende (dynamische) component even noodzakelijk: ‘Business Dynamics Modeling’.


De meerwaarde van Business Dynamics Modeling


Business Dynamics Modeling (BDM) creëert ‘scenario’s over tijd’ van hoe uw organisatie haar resources inzet en aanwendt om resultaat te genereren.


Neem als voorbeeld uw ‘Klanten-stock’, ofwel het aantal klanten van uw organisatie op elk moment van het scenario. Het aantal klanten in deze ‘Klanten-stock’ zal bepalend zijn voor uw verkoop, uitgedrukt volgens de formule: aantal klanten x aantal verkopen per klant = totaal aantal verkopen.


U kan uw ‘Klanten-stock’ echter niet rechtstreeks beïnvloeden. U hebt dus helaas geen toverstaf om uw ‘Klanten-stock’ zomaar te verdubbelen.


Waar u wel zicht op hebt, zijn de twee basisvariabelen die deze ‘Klanten-stock’ doen fluctueren, namelijk de instroom van klanten en de uitstroom van klanten. Deze variabelen kunt u wel degelijk beïnvloeden via andere variabelen. De instroom kunt u sturen via gerichte marketingcampagnes, terwijl u de uitstroom kunt aanpakken via onder meer een loyaliteitsprogramma.


Hier ligt de link met capabilities. Want als u de capability ‘marketing’ niet hebt, kan u deze ook niet inzetten om meer klanten te werven.


Business Dynamics Modeling geeft u inzicht ‘over tijd’ hoe de instroom én de uitstroom op elk moment zorgen voor een aantal klanten die op hun beurt het aantal verkopen beïnvloeden.


Dit voorbeeld geeft enkel het principe weer. Business Dynamics Modeling brengt uw organisatie in kaart, bepaalt haar stocks en variabelen en brengt deze samen in een dynamisch model. Mensen zijn irrationeel voorspelbaar. Dit betekent dat het irrationele gedrag van uw klanten voorspelbare cycli bevat. Daarom kunnen we, door het geven van tijdreeksen aan het model, zien hoe uw organisatie zich gedraagt, zowel vandaag als in de toekomst.


Met die bouwstenen kunt u dan weer strategisch mee aan de slag gaan om uw bedrijf te laten groeien.


Guido Van Nuffelen | www.orchestri.com

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page