De waarheid is een model

 

Om met je wagen van A naar B te rijden, heb je (impliciete) kennis nodig van Newtons wetten. Al was het maar om je wagen op de baan te houden in een bocht. Om diezelfde tocht te maken in diezelfde wagen maar nu begeleid door de gps kan je niet meer volstaan met Newton. De toevoegingen die Einstein  aan ons denken aanbracht, zijn nodig om de gps accurraat (en dus praktisch) te maken.

Opeenvolgende modellen verschillen in hun aannames, accuratessen en toepasbaarheid, zonder daarbij op de waarheid van de verschillende modellen valt af te dingen (binnen de doelen van het model).

Het ontwerpen van modellen is daarom veel efficienter dan het verkondigen van waarheden. Het is een permanent proces van ontdekken en verfijnen. Onzekerheid is er een inherent onderdeel van. 

Het vermogen om modelelen te bouwen krijgen we mee van bij onze geboorte. Belangrijk is om dit vermogen niet in te ruilen voor de zekerheid van ‘absolute waarheden’ die ons belemmeren bij het verkennen van (nieuwe) ideeën. Het verwervan van inzicht en begrip vereist het maken van modellen die uitkomsten voorspellen en waarmee waarnemingen in overeenstemming zijn.

 

 

Geplaatst in Uncategorized.